Open City, platform voor stedelijke interventies presenteert:

 

Onbewoond Geheugen

 

Een performance van Danielle van Vree over een gebouw.

 

Datum:  Zaterdag en Zondag 16, 17, 23 & 24 februari 2013

Aanvang:  12:00 uur en 15:00 uur

nagesprek op 23 februari om 17.00 in de St Nicolaaskapel tijdens Open City presentatie.

 

performers:  Maureen de Jong, Luc van Esch, Sus Verbruggen, Jurriën Remkes, Danielle van Vree

muziek:  Oscar Jan Hoogland

kostuums:  Carlynn Armour

productie:  Alice Smits

start locatie: voormalige Sint-Nicolaasklooster, Prinses Irenestraat 19, Zuidas

 

Prijs: 6 Euro

 

foto’s: Jorn Heijdenrijk

 

“Op 16 april 1957 ging de eerste heipaal van het Sint Nicolaas Lyceum de grond in. De architectuur was hypermodern. De gevels waren bijna helemaal van glas, waardoor het schoolgebouw een open indruk maakte.

 

Het Sint-Nicolaas stond niet alleen. Ernaast lagen nog twee gebouwen: de hoge flat van het Sint-Nicolaasklooster en de ronde kapel (Prinses Irenestraat 19). De kapel had twee etages. De benedenverdieping was een ruimte met veertien aparte altaartjes in nissen voor alle paters, om hun dagelijkse mis op te dragen.

 

Op de bovenverdieping stond in het midden een groot altaar met rond lopende banken er omheen. Daar werd de aanvankelijk dagelijkse (later wekelijkse) schoolmis opgedragen, waar iedere leerling aanwezig moest zijn. Als katholieke enclave (met school, klooster en kapel bijeen) bouwde het voort op een oude traditie, maar de radicaal moderne vormgeving was voor die tijd tamelijk uniek”

(Jos Mol en Loek van Nus )

 

Onbewoond Geheugen is een documentair performance project dat plaats vindt in het voormalige Sint-Nicolaasklooster- en kapel die verbonden waren aan het gelijknamige lyceum op de Zuidas. Het oude lyceum wordt afgebroken, de toekomst van het voormalige klooster is onzeker en de kapel wacht op een nieuwe invulling.

 

Daarmee gaat de samenhang waarmee de drie gebouwen ooit ontworpen waren voorgoed verloren. In deze performance wordt deze nog eenmaal naar boven gehaald. Van Vree verzamelt herinneringen, verhalen, beelden en gebeurtenissen door onderzoek en interviews met voormalige gebruikers van de gebouwen -  de Priesters van het Heilige Hart, (oud-) leerlingen en (oud-) docenten - die de basis vormen voor het scenario van deze performance.

 

Door middel van geluid, beeld, tekst en beweging wordt de ervarings-geschiedenis van de gebouwen in de nu lege zalen geprojecteerd en door zes performers en het publiek opnieuw geconstrueerd als een levend deel van het collectieve geheugen. In dit ervaringstheater bewegen we ons door de gebouwen als tussen fictie en werkelijkheid, tussen verleden en heden.

 

Over de maker

 

Danielle van Vree is beeldend kunstenaar en maakt performances en videowerken. Zij studeerde in 1995 af aan de theaterschool in Amsterdam en volgde in 2003 en 2004 twee werkperiodes aan de Rijksacademie. Haar werk begeeft zich op de grens van theater en beeldende kunst. Sinds 3 jaar werkt zij als freelancer bij kunstenaarscollectief het 5eKwartier. Op basis van interviews met omwonende schrijft zij teksten en toont deze in beeldende vormen aan een publiek.

 

Over Open City

 

Onbewoond Geheugen is het tweede deel van Open City. (www.open-city.nl) Dit nieuwe platform voor stedelijke interventies, een initiatief van curator en criticus Alice Smits, nodigt kunstenaars uit projecten te realiseren waarin alternatieve strategieën en ervaringen van openbaarheid onderzocht worden. Op 23 februari om 17.00 in de St. Nicolaaskapel presenteert Open City de eerste twee projecten in deze serie, Nachtaarde van Anno Dijkstra en Onbewoond Geheugen van Danielle van Vree. De presentatie is gratis toegankelijk.

 

Over Zuidas

 

Na afloop van deze performances wordt het oude schoolgebouw gesloopt, deels om groen terug te geven aan het park, deels voor de verdere ontwikkeling van het deelgebied Beethoven in Zuidas waarin het Nicolaascomplex gelegen is. In Beethoven worden  naast kantoren aan de Beethovenstraat ook woningen en culturele voorzieningen in  het Beatrixpark gerealiseerd. De leerlingen van het Sint Nicolaaslyceum hebben vorig jaar het nieuwe schoolgebouw in gebruik genomen.

 

Onbewoond Geheugen is gerealiseerd met financiële ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid en met medewerking van Dienst Zuidas. Met dank aan alle mensen die hun verhaal verteld hebben.